29 december 2023

Onze 5 favoriete ontwerpen van Dutch Design Week 2023

Yeah! De Firma Stek heeft vanaf vandaag, naast Susan en Marije maar liefst 4 nieuwe mede-eigenaren!

Dit jaar stond de Dutch Design Week in Eindhoven in het teken van het thema ‘Picture This’. Wat gebeurt er als we blijven leven zoals we nu doen? En hoe ziet de wereld eruit over 20, 50 of 100 jaar? Met het Stek-team en een aantal relaties gingen we op pad om de meest innovatieve ontwerpen te ontdekken op Strijp-S en uitgedaagd te worden om out-of-the-box te denken. Nieuwsgierig wat ons het meest inspireerde? Hieronder vind je het overzicht met onze 5 favoriete meest inspirerende ontwerpen.

 

Bosk – Arcadia x Gemeente Leeuwarden x Bruno Doedens
Met stip op 1 is Bosk niet alleen ónze favoriete innovatie, maar ook terechte winnaar van de Dutch Design Awards 2023. Bosk, een wandelend bos van ruim duizend bomen, ontregelde in de zomer van 2022 honderd dagen lang de binnenstad van Leeuwarden. Inwoners en passanten verplaatsten de bomen steeds naar een nieuwe locatie. Met als doel om bewustwording, gedragsverandering en het mobiliseren van de sociale energie tot het versterken van het economische en creatieve klimaat in Friesland. Hun motto: ‘Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen.’ Bosk vergroent, verbindt en verzacht. Wat ons betreft mag Bosk in nóg meer steden en wijken opduiken!
IMG 4255 kopie 1

 

Miniministerie van de Toekomst – College van Rijksadviseurs x World Design Embassies x Dutch Design Foundation
In het Miniministerie van de Toekomst is iedereen minister van de toekomst en krijg je de kans om jouw persoonlijke partner uit het jaar 2100 te ontmoeten. Welke keuzes maak jij nu en hoe beïnvloeden die de toekomst van Nederland? Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft 4 scenario’s geschetst, gebaseerd op de Ruimtelijke Verkenning 2023: Mondiaal ondernemend, Regionaal Geworteld, Groen Land en Snelle Wereld. Door zelf aan de knoppen te draaien en een korte test ontdek je welk scenario bij jou past en hoe dat onze toekomst beïnvloed. Een fascinerend beeld van de toekomst, ‘Picture This’ ten top!
IMG 0795 kopie

 

A place to look forward to – Studio Kars + Boom
Door het veranderen van alledaagse objecten, die we als vanzelfsprekend beschouwen, wil Studio Kars + Boom op een speelse manier een blik werpen op de drempels die vaak over het hoofd worden gezien. Een trap die niet beklommen kan worden, staat voor de ontoegankelijkheid van plekken voor mensen met een beperking. De drempel bij de deur is verhoogd en vormt daarmee letterlijk een drempel. De objecten laten je nadenken over de inclusiviteit van de openbare ruimte. En moedigen aan om in gesprek te gaan of je openstaat voor de diversiteit van mensen om je heen en bewust bent van de obstakels die sommigen tegenkomen in hun dagelijks leven.
e5ab6c44 9eca 4a77 ab58 c98665cdd25f kopie

 

Mèta-Estate lab – Block Foundation
Bij het Mèta-Estate lab staat de vraag centraal: kan blockchain het verschil maken in de huizenmarkt? De Block Foundation wil de mogelijkheden van decentrale financiering ontdekken. Ze zijn een pionier op het gebied van blockchaintechnologie voor het aanpakken van een van de meeste problemen in de samenleving, namelijk de mismatch in huisvesting. Hiermee hopen ze een innovatieve oplossing te bieden en de huizenmarkt inclusiever en transparanter te maken.
Nederland in 2148

 

Nederland in 2148 – opleiding Tuin- en Landschapsinrichting (HVHL)
Hoe ziet Nederland eruit in het jaar 2148? Waarschijnlijk niet meer zoals nu. Maar hoe wel? De studenten van de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting maakten voor twaalf steden in Nederland een maquette en nodigden bezoekers uit om de toekomst van Nederland te ontdekken aan de hand van de maquettes. Gebaseerd op de thema’s wonen, werken, recreëren, infrastructuur voedselproductie, mobiliteit, natuur en energie en vertrekken elk vanuit een door de studenten gekozen scenario. Wellicht is hun verbeeldingskracht de sleutel naar de toekomst.