16 februari 2022

Placemaking als katalysator voor gebiedsmarketing

Wij, van de Firma Stek, zijn échte placemaking believers. Je kunt placemaking op verschillende manieren inzetten. Wij zetten het in als instrument ter ondersteuning van gebiedsmarketing en -branding. Om zo gebieden in een vroeg stadium een smoel te gevel. Hoe doen wij dat en wat heb je eraan?

Wij, van de Firma Stek, zijn échte placemaking believers. Je kunt placemaking op verschillende manieren inzetten. Wij zetten het in als instrument ter ondersteuning van gebiedsmarketing en -branding. Om zo gebieden in een vroeg stadium een smoel te gevel. Hoe doen wij dat en wat heb je eraan?

 

Onze definitie van placemaking
‘Placemaking is het proces én het eindresultaat waarbij toekomstige én huidige bewoners, ondernemers, gebruikers en belanghebbenden centraal staan. Zij worden in een vroeg stadium betrokken bij een gebied en gaan hiermee een relatie aan. Ze ontwikkelingen nieuwe positieve associaties. De plek krijgt in hun beleving een waardevolle betekenis.’

 

Placemaking als katalysator voor gebiedsmarketing
Denk eens aan een stationshal. Iedereen haast. Onderweg naar een perron, werk of huis. Niemand kijkt om zich heen of is zich bewust van de plek. Zet er een piano neer, waar zomaar iemand muziek maakt. Ineens nemen mensen de tijd om even stil te staan en om samen (!) te genieten van muziek. Ze hebben een positieve ervaring. Dit is een vorm van placemaking: een space wordt een place. Op deze manier kun je ook gebieden activeren. Door gave dingen op locaties te organiseren, of te laten ontstaan, zorg je voor een mooie ervaring bij jouw beoogde doelgroep. Deze positieve beleving koppelen ze aan jóuw plek.

 

Hoe doen wij dat?
Bij placemaking stellen we bestaande én toekomstige gebruikers van een gebied centraal. We proberen tijdelijke gebruikers met toffe initiatieven te betrekken, die passen bij toekomstige doelgroepen. We verbinden ze met wat er later in een gebied gerealiseerd wordt. Zo ontstaat eigenaarschap op locatie en worden initiatiefnemers en gebruikers ambassadeurs. We wakkeren in een vroeg stadium veel positieve lokale energie aan, die een gebied vleugels kan geven. En ook niet onbelangrijk, we creëren al vroeg draagvlak voor een ontwikkeling.

 

Zowel bottum-up als top-down succesvol
Placemaking kan zowel bottum-up als top-down succesvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan een spontaan ontstane horecagelegenheid of een broedplaats van creatieve ondernemers die richting en identiteit geven aan een gebied. Of een georganiseerde ijsbaan, die gezinnen massaal naar een plek toetrekt. Beide initiatieven dragen bij aan een positieve beleving en branding van een gebied. Zo verover je een mooie plek in de beleving van jouw beoogde doelgroep.

 

Voorbeelden van succesvolle placemaking die o.a. door ons is geïnitieerd:
Tijdelijke initiatieven, zoals allerlei toffe horeca ondernemingen in de oude TNO Loodsen op de locatie van de nieuwbouwwijk Schoemaker Plantage in Delft. Zoals Voldaan Buitenkeuken, De Stadsplantage, De Griekse Olijf. Ook creatieve bedrijfjes als The New Makers hebben zich er gevestigd. Én de gave kunst op de gevel van de loodsen. Events en happenings, zoals de huiskamerbioscoopjes en de neighbour foodmarket in De Flat Kleiburg (de klusflat in de Bijlmer), het maisdoolhof in Nobelhorst en de marktjes, filmavonden en ijsbaan in Schoemaker Plantage in Delft. Iconen, zoals het schepnet dat symbool staat voor het wonen in Weespersluis: vrijheid, ruimte, sloepje en het water van o.a. de Vecht. Kunst in de openbare ruimte, zoals beschilderde gevels van flatgebouwen, die een buurt meer trots en identiteit geven. Bijvoorbeeld Heesterveld (door R.U.A. – Reflexo on Urban Art).

 

Het activeren van buurt- en stadsbewoners om leuke initiatieven te ontplooien, zoals we hebben gedaan met What is your Q? in Badhoevedorp. Hier is o.a. het initiatief Q Beach uitgekomen: een pop-up strandtent, in hartje Badhoevedorp.

 

Meer weten?
Bel of mail de Firma Stek: Susan (susan@defirmastek.nl | 06 4868 55 46) en Marije (marije@defirmastek.nl | 06 1790 6468).

 

Fotografie: Maartje Brand van Brandbeeld.