6 oktober 2022

De natuur een stem

Het gaat erom dat het respecteren van de natuur prioriteit krijgt boven menselijke behoeften.

De natuur prioriteit in de trend Ecocentrisme
In de trend Ecocentrisme staat de verschuiving van denkwijze centraal. Waar onze denkwijze eerder gericht was op de mens van nu: egocentrisme of antropocentrisme, verandert dit naar de wereld op lange termijn: ecocentrisme. Het gaat erom dat het respecteren van de natuur prioriteit krijgt boven menselijke behoeften. Waarbij we steeds meer de nadruk leggen op het welzijn an iedereen op de lange termijn. Want willen we de komende generatie nog een zorgeloze toekomst kunnen bieden, dan moet er iets veranderen.

 

Trendvoorbeelden
Steeds meer mensen en bedrijven zetten zich actief in om de natuur centraal te stellen. We zien trendsignalen uit verschillende sectoren die deze trend bevestigen, om zo onze toekomst veilig te stellen.

 

Afgelopen schooljaar is de eerste plant-based koksopleiding van start gegaan, waar gekookt wordt met onbewerkte voedingsmiddelen en minder of geen dierlijke eiwitten. Steeds meer cosmetica merken maken de natuur bestuurslid, een stem in de toekomst van bedrijven. Over de hele wereld sluiten scholen zich aan bij Eco Schools. Dit schoolsysteem stimuleert leerlingen tot duurzaam denken en doen. Zodat dit geen uitzondering maar standaard wordt. Ook in onze branche zien we dat deze trend wordt toegepast. Van voedselbossen, wilde tuinen en biobased materiaal tot milieubewuste stedenbouw, symbiotische stedelijke inrichting en herontwikkeling van industriële terreinen. Concrete voorbeelden van trendsignalen zijn: Steeds meer projectontwikkelaars hebben biologen in dienst die de natuur een stem geven door biologie toe te passen in de bouw.

 

Hennep steelt de show als nieuw, multi-inzetbaar bouwmateriaal. Hennep is een sneller alternatief voor hout. Bijna elk onderdeel van een huis kan hiervan gemaakt worden. Een nieuwe speler in juridische systemen wereldwijd is de stem van de natuur, als zelfstandig rechtpersoon. Het Spaanse meer Mar Menor is vorig jaar tot rechtspersoon erkend. Ook in Nederland lopen er diverse initiatieven om stukken natuur rechten toe te kennen. Bijvoorbeeld voor de Waddenzee, de Maas en het bosgebied Amelisweerd.