12 oktober 2023

Trendinspiratie:
(ont)worteling

Betekenis door verbinding met elkaar.

Een trend die steeds zichtbaarder wordt is de zoektocht naar betekenis door verbinding met elkaar. Veel Nederlanders zetten zich graag in voor anderen. Dat doen ze door vrijwilligerswerk of ze zijn lid van een vereniging. De hechte gemeenschappen die er ooit waren zijn verleden tijd. Door de groei van eenpersoonshuishoudens neemt eenzaamheid toe. Ook onder jongeren neemt eenzaamheid toe. Ruim een kwart van de Nederlanders kent hun buren niet. Dat zorgt voor ontworteling van onze leefomgeving en elkaar. Toch verlangen steeds meer mensen naar nieuwe gemeenschapszin, verbondenheid en een thuisgevoel.Trendsignalen uit verschillende sectoren bevestigen deze hunkering en spelen daarop in.

 

De enorme populariteit van festivals
In de Denktank Mentale Vooruitgang zoekt Kees Kraaijeveld naar een gelukkiger, socialer en meer betrokken bestaan voor alle Nederlanders. Lot van Os lanceerde Blijtanken, om iedereen gelukkig te maken. Een tankstation dat je blij laat maken met complimenten en aanmoedigingen. Ook in onze branche zien we dat deze trend wordt toegepast. Zoals de groei van het aantal wooncomplexen met gemeenschappelijke ruimte voor ontmoeting en meergeneratiewonen. Er ontstaan steeds meer initiatieven die streven naar een leefomgeving waarin iedereen zich thuis voelt. Concrete voorbeelden hiervan zijn:

 

Het Groningse Bureau Buitendienst ontwikkelde de BNCH, een slimme stadsbank die met sensoren precies bijhoudt hoe en hoe vaak hij gebruikt wordt om de behoefte van zitgelegenheid in kaart te brengen en bijdraagt aan de leefbaarheid van een plek. De permanente openluchtdansvloer Urban Dance Ground, van 9 m2 groot, maakt de publieke ruimte dansbaar. De populairste, gevaarlijkste én leukste speeltuin van Manhattan, The Yard, lokt met materialen van straat (hamers, spijkers en buizen) experiment en avontuur uit. Begeleid door getrainde ‘play workers’.