30 september 2023

Trendrede 2024: het jaar van de Meerwaardigheid

Laten we die toekomst samen vormgeven en omarmen!

Op vrijdag 1 december vond de jaarlijkse Trendrede in Pakhuis de Zwijger plaats. Een groep trendonderzoekers en toekomstdenkers stelt de rede samen. Zij onderzoeken, verkennen, inspireren en zetten aan tot anders denken en doen. Met een positief kritische toon geven ze een doorkijkje naar de toekomst.

 

Op basis van signalen uit de samenleving riepen zij 2024 uit tot het jaar van de Meerwaardigheid.

 

Het verlangen naar Meerwaardigheid

De samenleving verdeelt, wat leidt tot vervreemding en disconnectie. Het verlangen van verbetering ontstaat door gevoelens van ongemak, onwaardigheid, onwetendheid en tegenstrijdigheid. We reageren met overlevingsmethoden zoals vechten, vluchten of bevriezen.

 

Om positieve verandering te bereiken, kunnen we protesteren, open en eerlijk zijn, verantwoordelijkheid nemen en controle terugwinnen. Alle verhalen en manieren van overleven zijn daarbij belangrijk. En met iedereen in zijn kracht ontstaat een diverse samenleving.

 

Dit zijn de sleutelboodschappen voor positieve verandering:

 

Omarm het ongemak

Vaak willen we ongemak vermijden, afkopen of wegfilteren. Maar zonder wrijving is er geen glans. Stap dus uit je comfortzone en ga in gesprek met vreemden. Neem de tijd om je te verdiepen in de perspectieven van de ander, zelfs als ze in eerste instantie ongemakkelijk lijken. Ongemak is het zien van je eigen wereld en de wereld van de ander. Ongemak kan uitdagend zijn, maar biedt ook ruimte voor verandering.

 

Accepteer jouw Homo Ambivalentus

In de media wordt ambivalentie vertaald naar een maatschappij vol tegenstrijdigheden en omschreven in polariserende begrippen. Hierdoor raken we steeds meer vervreemd van levensstijlen buiten onze eigen kringen. Erken en omarm ambivalentie als een kans om de dubbelheden in de wereld aan te pakken. Laat het niet verdelen, maar verbinden.

 

Van meerstemmigheid naar Meerwaardigheid

Bouw samen aan een betere toekomst door te werken vanuit diverse perspectieven en waarden. Ongeacht jouw achtergrond. Draag bij aan de Meer-waardigheid van de samenleving.

 

Laten we die toekomst samen vormgeven en omarmen!

De Trendrede biedt een inspirerende visie voor een hoopvolle toekomst, die verder reikt dan de uitdagingen van vandaag en morgen. Laten we die toekomst samen vormgeven en omarmen!

 

Wil je de volledige Trendrede lezen? Je vindt ‘m hier >>