Vijftig is het nieuwe dertig, grijs is het nieuwe blond

Vijftig is het nieuwe dertig

grijs is het nieuwe blond

Dat we ons allemaal veel langer jong voelen, staat vast. Vijftig is het nieuwe dertig en grijs is het nieuwe blond. De verzorgingsstaat trekt zich steeds verder terug, de ouderwetse bejaardentehuizen bestaan bijna niet meer en de tijd dat we dankbaar een middag fotolijstjes gingen knutselen is voorbij. De vijfenzestigplusser van tegenwoordig onderhoudt zijn contacten via Facebook, vermaakt zich prima na zijn of haar pensioen en is superactief. Met verre reizen, vrijwilligerswerk en ‘gewoon’ genieten van het leven. Neem mijn ouders (beide 65 jaar) als voorbeeld. Die gaan een keer per jaar naar Ibiza en Oerol, hebben  een superstrakke inrichting met design meubels, veel sociale contacten en communiceren via whatsapp. Niet zo heel anders dan mijn eigen leven. Terwijl mijn oma nog wel het type was van de donkerbruine inrichting, geranium op tafel en kopje koffie ‘op zaal’. En dan hebben we het over een verschil van 30 jaar.

Diversiteit

Veel meer dan bij onze opa’s en oma’s zie je nu diversiteit in leefstijlen bij vijfenzestigplussers (onze ouders). Mensen geboren vóór 1945 (nu 70 +) hebben veelal een zelfde groene leefstijl (veilig en geborgen willen behoren tot een zelfde groep). Terwijl je bij de babyboomers en de mensen van na 1955 een veel grotere diversiteit ziet qua leefstijl. Waarschijnlijk te verklaren door de afnemende verzuiling na WO II en de toenemende individualisering in de jaren 60 en 70.

Dat kan anders!

Tel hierbij op dat over een aantal jaar meer dan 50% van Nederland vijftigplus is en 20% vijfenzestigplus. Voor hen bestaan nu al tijdschriften als Plus en Max Magazine. De laatste met bijbehorende omroep. Dan nog de 50PlusBeurs. Die adverteert met ‘gratis appeltaart’! En de autorijschool die rijlessen aanbiedt voor vijftigplus met ‘nooit te oud om te leren’. Maar zo oud zijn die vijftigplussers toch niet!? En ook de vijfenzestigplusser niet. De leeftijd van ‘oud’ schuift veel meer op naar 75, wanneer er meer fysieke gebreken opspelen (Waarom wordt de 50-plusser nog steeds als oud beschouwd?, Het Parool, 3 december 2016). Die communicatie kan anders!  

Het Nieuwe Nederlandse Grijs

En dat zijn Mariska Vlot van 't Idee en ik nu aan het doen: we maken een nieuw woordenboek voor het Nieuwe Nederlandse Grijs. Met humor. Je bent niet oud, nee, je bent gewoon ‘geen 18 meer…’. Voor het Nieuwe Nederlandse Grijs moet er een hele nieuwe taal komen. Zowel in woord als in beeld. En voeg daar de daad ook aan toe. Want je verleidt de vijftig- of vijfenzestigplusser niet met gratis appeltaart. De verleiding voor deze groep mensen (om maar even heel oneerbiedig alle vijftig- en vijfenzestigplusser over één kam te scheren) is dezelfde als voor de dertigplusser. Namelijk díe dingen die passen bij zijn of haar levensstijl. Het gaat om herkenning, om verhalen en de lat hoog leggen. Dat doen wij in ieder geval wel! 

We maken een nieuw woordenboek voor het Nieuwe Nederlandse Grijs. Met humor. Je bent niet oud, nee, je bent gewoon ‘geen 18 meer…’. Voor het Nieuwe Nederlandse Grijs moet er een hele nieuwe taal komen. Zowel in woord als in beeld. En voeg daar de daad ook aan toe.

Eerdere blogs

(Verkoop)evenementen ten tijde van corona

(Verkoop)evenementen ten tijde van corona

De afgelopen maanden stonden we voor een uitdaging. Zoveel mogelijk thuiswerken, binnenblijven, 1,5 meter afstand houden en niet meer met (grote) groepen bij elkaar komen. Ook evenementen konden helaas (maar volkomen begrijpelijk) niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Dat is best even schakelen, maar biedt ook ruimte voor nieuwe creatieve ideeën. Wij delen graag onze ervaringen van de afgelopen periode met jullie. Om te inspireren én onze kennis te delen.

Placemaking als katalysator voor gebiedsmarketing

Placemaking als katalysator voor gebiedsmarketing

Wij, van de Firma Stek, zijn échte placemaking believers. Je kunt placemaking op verschillende manieren inzetten. Wij zetten het in als instrument ter ondersteuning van gebiedsmarketing en -branding. Om zo gebieden in een vroeg stadium een smoel te gevel. Hoe doen wij dat en wat heb je eraan?

Gebiedsmarketing: drie belangrijke social trends anno 2019

Gebiedsmarketing: drie belangrijke social trends anno 2019

Social media is inmiddels niet meer weg te denken. Maar wat zijn nu de belangrijkste social media trends anno 2019 en hoe kunnen we die inzetten om van een gebied, gebouw of project een sterk merk te maken? We vertellen het je in ons artikel!

Alle
blogs

Alle
blogs